A/B testing
Laatst aangepast: 17-08-2023Een A/B test is een vorm van splittesten waarin je meerdere varianten tegen elkaar kunt testen, om te zien welke variant de beste conversie heeft. Het doel is om middels de test te meten welke voorgestelde donatiebedragen het meeste opleveren en daardoor de conversie te verhogen.
Inhoud artikel
Zie hier ook de uitleg zoals gegeven op de Kentaa Academy van 20 januari 2022
Baseline
Instellen donatiebedragen
Je kunt binnen het Kentaaplatform A/B testen op de donatieflow. Via Instellingen > Instellen donatiebedragen kun je verschillende voorgestelde donatiebedragen instellen. Het huidige ingestelde bedrag is je baseline. De baseline is de basis waarvan je meet en waarmee je de splittesten vergelijkt.
Als iemand een donatie doet dan zie je de voorgestelde donatiebedragen:
Daar kunnen ook nog teksten in staan om meer duiding te geven wat je met het bedrag doet. Bijvoorbeeld:
Bij het aanpassen van de donatiebedragen moet je onderaan aangeven of je de huidige baseline wilt behouden, of dat je een nieuwe baseline wilt maken.
Als je een nieuwe baseline aanmaakt dan begint deze vanaf dat moment met meten. Alle resultaten daarvan zie je via Instellingen > A/B testing. Als je de huidige baseline behoudt dan worden de aanpassingen wel meegenomen, maar blijft de baseline qua meting intact. Dat is handig als je bijvoorbeeld een typfoutje gemaakt hebt en die aan wilt passen.
Informatie over baseline
Als je naar Instellingen > A/B testing gaat zie je de huige baseline altijd bovenaan staan:
Je ziet hier:
- Actief sinds
Het moment waarop de gekozen bedragen in zijn gesteld - Gekozen bedragen
De gekozen donatiebedragen. Als je eroverheen beweegt zie je ook de omschrijving - Aantal bezoeken
Het aantal bezoekers dat op het donatieformulier is gekomen - Aantal donaties
Het aantal keren dat de donatie is afgerond - Conversie
Het percentage bezoekers die de donatie afronden - Gemiddeld donatiebedrag
Het gemiddelde bedrag dat gedaan wordt per donatie - Dagen actief
Het aantal dagen waarop deze donatiebedragen zo staan - Prestatie
Je ziet hier of dat het de baseline of een splittestgroep is
Je kunt op het tandwieltje en vervolgens op details bekijken om meer specifieke informatie over de donaties te zien:
Dat is allemaal informatie over de huidige baseline.
A/B test
Instellen test
Je start een A/B test door op "start A/B test" te klikken. Alle huidige ingestelde gegevens worden dan automatisch ingevuld:
In de A/B test kunnen varianten worden opgeven voor:
- de bedragen
- de volgorde van de bedragen
- de mouse-over tekst.
Je kunt twee typen A/B test doen:
- Testen tegen huidige baseline
Hierbij wijzig je alleen Groep A of Groep B, waardoor je test tegen de huidige baseline - Twee aparte groepen testen
Hierbij wijzig je zowel Groep A als B, waarbij je twee nieuwe groepen tegen elkaar test.
Vanaf dat moment zien donateurs random de voorgestelde bedragen die bij Groep A of B horen. Stel je hebt deze bedragen ingesteld:
En je klikt op opslaan dan begint de test:
Vanaf dat moment krijgen bezoekers die naar het donatieformulier gaan ofwel de donatiebedragen zoals die bij A ingesteld staan te zien, of van B. Die krijg je random te zien. Je kunt de voorgestelde donatiebedragen niet aanpassen terwijl er een A/B test loopt.
Resultaten test
Je kunt een test zelf afbreken door naar het tandwieltje boven de test te gaan en te kiezen voor 'Afbreken'. En anders wordt deze automatisch gestopt als er 100 donaties gedaan zijn aan beide groepen. Omdat je random een groep kunt krijgen kan het zijn dat er aan de ene groep bijvoorbeeld 130 donaties gedaan zijn en bij de andere 100.
Als de test gestopt is dan komen de resultaten hiervan in de geschiedenis te staan, zoals bijvoorbeeld bij deze test die handmatig af is gebroken:
Het interpreteren van de resultaten is ook belangrijk. Het kan lijken dat een bepaalde groep beter resultaat oplevert, maar als er een hele hoge donatie bij de ene groep zit vertekent dat het beeld. We adviseren deze kritisch te bekijken en je kunt ervoor kiezen een van de groepen die een betere conversie heeft in te stellen als nieuwe baseline via Instellingen > Instellen donatiebedragen.
FAQ
Dat kan nog niet, er zijn nog geen Excel-opties ingebouwd
Als je op het niveau waarop je de A/B test instelt ook beloningen gebruikt dan zie je geen voorgestelde donatiebedragen staan en geeft de A/B test ook geen resultaten.
Ook interessant
Instellen op welke pagina er gedoneerd mag worden
Als je op 'doneren' klikt krijg je de keuze aan wie je wilt doneren. Afhankelijk van hoe je website is opgebouwd kun je de volgende mogelijkheden krijgen:
Doneren aan:
Persoon
Team
Project
Segment (een niveau boven project)
Algemene donatie (websiteniveau)
Het kan in sommige gevallen niet gewenst zijn dat mensen direct kunnen doneren aan een project of aan een segment. En soms is een algemene donatie ook ongewenst. Om die reden kan deze mogelijkheid worden uitgezet. Op acties en teams kan overigens altijd gedoneerd worden.
Je kunt ook aan een bedrijf doneren, maar deze optie zit niet in het keuzescherm. Hiervoor dien je eerst naar de bedrijfspagina te gaan en daarna op doneren te klikken.
Donatiemogelijkheid uitzetten
Om de donatiemogelijkheid aa een projectpagina, segmentpagina of algemene donatie uit te zetten ga je eerst binnen het dashboard naar dat niveau toe. De algemene donatie hangt onder websiteniveau, dus daar kun je direct naar Instellingen > Doneren toe. Als je de mogelijkheid voor een donatie op een specifieke projectpagina of segmentpagina uit wilt zetten dien je eerst dat project of segment te beheren en daarna pas naar Instellingen > Doneren te gaan. Daarna krijg je het volgende te zien:
Als je het vinkje uitzet dan is het nog wel mogelijk om te doneren op actie- en teampagina's onder dat project/segment/algemene donatie. Echter kun je dan niet meer doneren op die pagina zelf. Dus als je dit op websiteniveau instelt dan kun je geen algemene donatie meer doen.
Laat je het vinkje aan staan dan is het weer mogelijk om op de betreffende pagina te doneren.
PSP-omschrijving
Bij elke transactie die gedaan wordt staat een omschrijving. Als er geen PSP-omschrijving in is gevuld dan staat er Donatie <sitenaam> of Inschrijfgeld <sitenaam>, afhankelijk van of het een reguliere donatie is of een waaraan inschrijfgeld gekoppeld is.
Je kunt bij de PSP-omschrijving een extra tekst zetten. Die komt dan bij de beschijving te staan en wel voor Donatie <sitenaam> of voor Inschrijfgeld <sitenaam>.
Voorbeeld:
Hier is de PSP-omschrijving "PSP-omschrijving met kenmerk" ingevuld
In het dashboard bij Buckaroo (bij andere payment providers werkt dit hetzelfde) ziet dit er als volgt uit:
Een donateur ziet dit ook op zijn rekeningafschrift of bankapp staan. Afhankelijk van het aantal tekens dat in wordt gevuld zal de psp-omschrijving getoond worden en voor een donateur dus ook zichtbaar zijn.
Je kunt de PSP-omschrijving per niveau instellen, en in het dashboard van Buckaroo (of een andere payment provider) kun je vervolgens zoeken op alle donaties met dat kenmerk.
Beloningen (crowdfunding)
Instellingen ⟶ Beloningen (crowdfunding)
Wil je de gebruiker extra motiveren om te doneren? Misschien zijn beloningen dan geschikt voor jouw website. Met beloningen kun je een doel of tegenprestatie koppelen aan een specifiek, door jou gekozen bedrag.
Per beloning is aan te geven of er gevraagd moet worden naar de adresgegevens van de donateur, zodat je de beloning achteraf kunt opsturen. Ook is aan te geven hoeveel van deze beloningen er beschikbaar zijn en wordt de beschikbaarheid automatisch geüpdatet zodra de donateur voor deze beloning kiest.
Beloningen toevoegen
Selecteer Ja onder het kopje Beloningen bij donaties
Voer het donatiebedrag in bij Bedrag (tip: begin met een hoger bedrag dan € 5,-)
Voer een Titel in
Geef een Omschrijving op
Kies bij Beloning uitkeren of het gaat om een fysieke beloning die wordt opgestuurd
Evt.: Geef de beschikbaarheid van de beloning aan bij Aantal beschikbaar
Evt.: Vink Ik wil de beloning opsturen.. aan
Evt.: Label de beloning als aanrader met de knop Markeer als aanrader
Klik op Opslaan of selecteer Nog een beloning toevoegen om meerdere beloningen beschikbaar te stellen
Beloningen
Nadat een donateur voor een beloning heeft gekozen, zijn de gegevens (titel, beschrijving etc.) van deze beloning niet meer aan te passen door de beheerders. Hiervoor dient contact met het Kentaa supportteam (chat, e-mail of telefoon) opgenomen te worden. Deze maatregel is getroffen om fraude te voorkomen.
De beheerder op hoofdniveau (sitebeheerder) kan een automatische e-mail inschakelen om zo op de hoogte te blijven van de gekozen (fysieke) beloningen. Deze e-mail is volledig naar eigen inzicht op te stellen en is terug te vinden onder: E-mails > E-mails naar sitebeheerder > Donatie ontvangen die gekoppeld is aan een fysieke beloning
Een beloning die reeds is verstuurd en daarmee afgehandeld, kan door de sitebeheerder als zodanig worden aangegeven. Door te klikken op het cadeau-icoon achter de betreffende donatie verschijnt het detailscherm, waarin onderaan de beloning kan worden ‘afgevinkt’. Hierbij verschijnt het tijdstip van verwerking. Dit tijdstip wordt tevens in de Excel-export getoond.
API gebruikers en koppelingen
Via een API-key kun je (geautomatiseerd) informatie ophalen over het platform. Er zijn meerdere partijen die koppelingen hebben gelegd met systemen als bijvoorbeeld Salesforce, Collectekracht, Microsoft Dynamics. Inhoud artikelAPI-keyLimietGebruik API-keyAPI-key genererenAPI-key delenKoppeling met CRMOp basis van downloadsAutomatische koppeling (niet realtime)Koppeling via Kentaa Connect (realtime)Salesforce koppeling (realtime via Kentaa objecten)Bekende integratorsKentaa Connect koppelingen CMSTB EudonetIfunds (Engage)Cisis (Converse/Collectekracht)XaptiCivicoopSalesforce koppelingen (via onze Salesforce koppeling)Xebia (voormalig Gcompany)CobraBluedeskOutbirds (voorheen Bridgin.it)Voorbeelden klanten API-keyJe kunt kosteloos zelf een API-key genereren en gebruiken. Met een API-key kun je API-calls doen en informatie ophalen uit de database die bij het platform hoort. Een API-key is gekoppeld aan een site en daarmee kun je dus alleen informatie over die site ophalen.LimietEr zit standaard een limiet op van 100 requests per minuut en 500 requests per uur. Dat is ook voldoende om de gegevens mee op te halen. Als je dit aantal wilt verhogen kun je contact opnemen met support@kentaa.nl.Gebruik API-keyIn ons developer portal kun je alle technische informatie vinden over het gebruik van de API-key. Zo zie je precies welke informatie je kunt ophalen. Zo zie je daar de Kentaa API, de Digicollect API en de technische informatie over Kentaa Connect.API-key genererenVia Integraties > API gebruikers kom je op de overzichtspagina met API gebruikers. Hier kun je als volgt een nieuwe key genereren:Klik op Toevoegen en voeg daar de naam van de gebruiker in. Je kunt vervolgens kiezen of de gebruiker alleen informatie mag lezen, of ook mag wijzigen (via schrijfrechten). In dit menu kun je de gebruiker op een later moment ook weer deactiveren.Als je op opslaan klikt is de API-gebruiker aangemaakt. Klik op het i'tje om de key te zienJe ziet daar ook informatie over de bekende ip-adressen waar deze key door is gebruikt en wat voor calls er gedaan zijn.API-key delenMet een API-key krijg je in principe toegang tot alle data die op de site te vinden is. Let er daarom op dat je een key op een veilige wijze deelt. Als een integrator deze bijvoorbeeld nodig heeft voor het leggen van de koppeling adviseren we je deze via een met wachtwoord beveiligd bestand te sturen en het wachtwoord bijvoorbeeld per sms te delen. Koppeling met CRMJe kunt op verschillende manieren data uit het Kentaa platform in je eigen CRM krijgen. Wij bieden hierin een vaste vorm aan waarop je de data uit het platform kunt halen en dan dien je deze zelf te verwerken en in jullie CRM te krijgen. Vaak is er nog een omzetting nodig om ervoor te zorgen dat de data omgezet wordt naar het formaat van data in het CRM en dient deze goed gekoppeld te worden. Om dat proces in te richten wordt daarom ook vaak gebruik gemaakt van een integrator.Op basis van downloadsVanuit het Kentaa dashboard kun je downloads maken, bijvoorbeeld van de acties, teams en donaties. Er zijn klanten van ons die op basis van deze downloads periodiek een import in een CRM doen. Vaak moet er dan nog een bewerking plaatsvinden om de data geschikt te maken voor import, of is de import afgestemd op het Excel-bestand dat je kunt genereren vanuit Kentaa. Wijzigingen in de kolommen kondigen wij doorgaans aan, om ervoor te zorgen dat dit het proces van klanten niet verstoort.Automatische koppeling (niet realtime)Met behulp van de api-key kun je periodiek de data ophalen uit het Kentaa platform. Als je bijvoorbeeld een keer per uur of per dag de data ophaalt en die verwerkt in het CRM. Het maken van zo'n koppeling vereist wel technische kennis en doorgaans heb je hier een integrator voor nodig. Koppeling via Kentaa Connect (realtime)Je kunt ook een realtime koppeling realiseren via Kentaa Connect. Dit werkt op basis van webhooks. We krijgen een endpoint door waar we een bericht naar moeten sturen bij een bepaalde gebeurtenis en op basis daarvan kun je met de api-key alle bijbehorende gegevens ophalen en daarna zelf verwerken. We kunnen eventueel instellen bij welke gebeurtenissen er zo'n bericht gestuurd wordt. Het maken van zo'n koppeling vereist wel technische kennis en doorgaans heb je hier een integrator voor nodig. Daarnaast komen er bij het installeren van de koppeling aan onze kant ook kosten kijken. Als je hier meer over wilt weten kun je contact opnemen met je accountmanager.Salesforce koppeling (realtime via Kentaa objecten)Deze functionaliteit wordt uitgefaseerd. We ondersteunen nog wel bestaande configuraties, maar bieden geen nieuwe koppelingen meer aan Je kunt een koppeling met Salesforce leggen op basis van Kentaa Connect. We hebben echter met Salesforce ook een standaard koppeling gelegd. Het verschil met de koppeling via Kentaa Connect is dat we in Salesforce alle informatie in kant en klare Kentaa objecten (een soort pakketten met alle data erin) direct in Salesforce zetten. Het hoeft dan door jullie opgehaald en in Salesforce gezet te worden. Wel heb je technische kennis nodig om ervoor te zorgen dat de data vervolgens verwerkt wordt in Salesforce. Zo moet je kijken welke data je precies wilt hebben en kan het zijn dat je de data nog moet omzetten naar een ander formaat zodat deze matcht met jullie data. Om dit te automatiseren maken klanten van ons vaak gebruik van een integrator. De technische informatie kun je op deze pagina vinden onder het kopje Salesforce. Bij het installeren van de koppeling aan onze kant ook kosten kijken. Als je hier meer over wilt weten kun je contact opnemen met je accountmanager. Bekende integratorsKentaa Connect koppelingenCMCM biedt koppelingen aan met het hun CDP (Customer Data Platform) waar alle informatie in komt. Hiervandaan kun je mails, maar met name mobiele journeys inrichten tijdens bijvoorbeeld events. Ze kunnen ook koppelen met Digicollect voor tijdens een collecte. Meer informatie.STB EudonetSTB Eudonet heeft een koppeling met haar CRM gebouwd voor zowel Kentaa als Digicollect. Realtime wordt een donatie of actie direct ook zichtbaar in het CRM van Eudonet. Meer informatie.Ifunds (Engage)Via Ifunds kan Kentaa gekoppeld worden met Engage 365. Alle actievoerders, donateurs en donaties en nieuwsbriefinschrijvingen die worden geworven landen automatisch in Engage 365. Meer informatie.Cisis (Converse/Collectekracht)Cisis kan een Kentaa platform koppelen aan Converse en Digicollect platforms koppelen met Collectekracht. Meer informatie.XaptiXapti biedt een online CRM oplossing aan waarin alles rondom het geefproces vastgelegd kan worden. De data van Kentaa kan hieraan gekoppeld worden. Meer informatie.Civicoop (automatische koppeling, niet realtime)Civicoop heeft de koppeling met CiviCRM gelegd. CiviCRM is een open source CRM gericht op non-profits en CiviCooP is al een flink aantal jaren actief in de Nederlandstalige CiviCRM wereld. Daarbij zitten ze vooral veel in Vlaanderen.De extensie die is ontwikkeld is open source en is dus te gebruiken door meer organisaties die met CiviCRM werken en data uit Kentaa op zouden willen halen. De existentie is hier te vinden. Salesforce koppelingen (via onze Salesforce koppeling)Xebia (voormalig Gcompany)Xebia heeft als integrator al veel klanten geholpen met het leggen van Salesforcekoppelingen en zorgt ervoor dat data vanuit Kentaa verwerkt wordt in jullie eigen Salesforce-omgeving. Meer informatie.CobraCobra werkt ook met de standaard Salesforce koppeling en helpt de klantprocessen te stroomlijnen met Salesforce. Meer informatie.BluedeskBluedesk integreert via de Salesforce koppeling de data van het Kentaa platform in Salesforce. Meer informatieOutbirds (voorheen Bridgin.it)Outbirds zorgt voor een op maat gemaakte koppeling tussen het Kentaa platform en Salesforce. Meer informatie. Voorbeelden klantenDe api kan ook op andere manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld tijdens events. Hier enkele voorbeelden: Maarten van der Weijden Foundation - streamingDe Maarten van der Weijden Foundation heeft zelf via de api een link met hun stream gemaakt. Hierbij haalden ze periodiek recente donaties op en toonden ze die op de stream:Ze hebben hiervoor ook een library aangemaakt, waar andere klanten (met technische kennis) ook gebruik van kunnen maken. Ze maakten geen gebruik van een Kentaa Connect koppeling, maar hielden rekening met eventuele limieten tijdens het ophalen van data.Dutch gaming marathon - streamingDe Dutch Gaming Marathon heeft in 2020 gebruik gemaakt van Kentaa Connect om realtime donaties en bijbehorende berichten te tonen op de stream. Je kunt in dit artikel hier meer over lezen. KNRM - VeilingsiteKikz heeft een koppeling met de KNRM gerealiseerd via de api. Ze hebben een speciale veilingsite waar actiestarters kunnen inloggen met hun Kentaa-account (dit wordt via de api gecheckt of de gegevens kloppen) en hun eigen items kunnen veilen. Na het veilen wordt het bedrag via een handmatige donatie op de juiste plek toegevoegd in het Kentaa platform.Erasmus MC Foundation - koppeling met EroutesNa het starten van een actie voor de Tocht tegen Kanker kregen actiestarters een uitnodiging vanuit eRoutes. Op basis van de eigen gekozen afstand en je GPS locatie stelt de app routes voor om te lopen.
Wijzigingen AVG
De volgende wijzigingen zijn op 20 oktober 2022 (Kentaa Premium en Kentaa Forms) en op 18 oktober 2022 (Digicollect) live gegaan: (Update: op 20 juni 2023 zijn er nog enkele aanpassingen live gegaan. Zie punt vier van dit artikel)
Inhoud:Kentaa Premium
Algemene voorwaarden en privacy
Opt-ins zijn soft opt-ins geworden
Op de hoogte houden
Bij het invullen van je telefoonnummer
Nieuwsbrief
Aangeven of gegevens gedeeld mogen worden
Update 20 juni 2023: Aanpassing in tonen naam donateur
Digicollect
Algemene voorwaarden en privacy
Opt-ins zijn soft opt-ins geworden
Mobiel nummer
Nieuwsbrief
Aangeven of gegevens gedeeld mogen worden
Kentaa Premium (incl. Kentaa Forms):
In de Academy van 20-01-2022 werden de wijzigingen besproken:
Kentaa Academy 20-01-2022
0:00 Introductie 1:32 A/B testing van donatiebedragen12:17 A/B testing samenvatting en vragen16:01 Badges voor actiestarters 20:12 Badges samenvatting en vragen26:54 Nieuwe SUMO34:37 SUMO samenvatting 37:50 Consentregistratie voor de telecomwet*43:50 Consentregistratie samenvatting en vragen
1. Algemene voorwaarden en privacy
Volgens de Autoriteit Consument & Markt zijn de algemene voorwaarden geldig als de consument weet dat deze van toepassing zijn op het moment dat hij of zij de dienst bij jou afneemt. Je moet de algemene voorwaarden dus ter beschikking stellen en klikbaar maken in de aanmeld- en donatieflow. - Bron
Bij het aanmaken van een actie én bij het doen van een donatie hoeft de gebruiker dus geen akkoord meer te geven op de algemene voorwaarden. Je gaat hier automatisch akkoord mee bij het doen van de donatie of als je verder gaat in de flow:
Omdat je nu ook automatisch akkoord bent met de privacyverklaring hebben we dit ook aan de api toegevoegd. Dit wordt bij nieuw aangemaakte acties na 20 oktober automatisch opgeslagen als consent. Voor oude actiestarters / donateurs wordt deze data niet met terugwerkende kracht opgeslagen.
2. Opt-ins zijn soft opt-ins geworden
Normaliter moet een consument een actieve opt-in geven op het moment dat hij of zij een nieuwsbrief wil ontvangen of om telefonisch benaderd te worden. De uitzondering op deze regel is het begrip 'klantrelatie'. Sinds 1 juli 2021 is het begrip 'klantrelatie' verruimd voor goede doelen. Naast een financiële transactie, wordt ook een vrijwilliger en deelnemer van een manifestatie gerekend onder een klantrelatie. Oftewel iemand die voor jou in actie komt, mag gezien worden als een klantrelatie. Voor een donateur was dit al het geval, omdat zij een financiële transactie voltooiden. - Bron
We hebben diverse opt-ins om bovenstaande reden vervangen voor soft opt-ins. Waar je eerder zelf aan moest vinken dat je bijvoorbeeld op de hoogte wil worden gehouden van nieuws, staat dit vinkje nu al standaard aan. Dit geldt ook voor de twee verschillende vinkjes gericht op telefonisch benaderen. Hier is het goed om te weten dat jullie als klant deze consentteksten zelf aan kunnen passen in het dashboard. We hebben het vinkje default aangezet op deze plekken:
Op de hoogte houden
Dit zie je na het doen van een donatie:
b. Bij het invullen van je telefoonnummer in de aanmeldflow of bij het doneren
Het tweede vinkje over marketingdoeleinden kunnen we op verzoek van jullie aanzetten.
c. Nieuwsbrief (bij doneren)
3. Aangeven of gegevens gedeeld mogen worden
De contactgegevens werden (op het moment dat die werden ingevuld door de donateur) gedeeld met de actiestarter. Omdat dit niet altijd wenselijk is, hebben wij ervoor gekozen om een extra soft opt-in toe te voegen bij het doen van een donatie aan een actie, team, bedrijf op project:
Je kunt er als donateur voor kiezen de gegevens niet te delen met de initiatiefnemer van de actie. Dat kan zijn:
De actiestarter
De teamcaptain
De bedrijfsbeheerder
De projectbeheerder
Als je dit vinkje (dat standaard aan staat) uitzet dan worden die gegevens niet gedeeld met de actiestarter. Die ziet deze als Anoniem terug:
In het Excel-bestand is er een extra kolom bijgekomen, helemaal achteraan, met 'contactgegevens delen':
Jullie als sitebeheerders kunnen deze gegevens nog wel bekijken.
4. Update 20 juni 2023: Aanpassing in tonen voornaam donateur
Sinds 20 juni 2023 is er een wijziging live gegaan die betrekking heeft op het volgende scenario:
- Je doet een donatie en kiest bij het doneren ervoor om je gegevens niet te delen met de initiatiefnemer.
Eerder werd de naam aan de voorkant dan altijd als anoniem getoond. Met de logica dat het vreemd is om je gegevens niet te delen met de initiatiefnemer van de actie, maar dat deze aan de voorkant dan alsnog kon zien wie gedoneerd had.
We merkten echter dat het veel vragen en verwarring opleverde bij donateurs. Vooral omdat ze in de veronderstelling waren dat het tonen van de naam alleen gekoppeld was aan het vinkje "Mijn naam afschermen op de website. "
We hebben dat tonen van de naam nu alleen afhankelijk gemaakt van de optie "Mijn naam afschermen op de website." Als dat vinkje niet aan is aangezet, zie je op de website de naam van de donateur staan.
Om het te verduidelijken hebben we de tekst bij het delen met de initiatiefnemer nu aangepast naar: "Mijn contactgegevens delen met de initiatiefnemer van deze actie, zodat deze mij bijvoorbeeld een bedankje mag sturen."
We hopen dat dit het voor de donateur een stuk duidelijker maakt. Dit is een wijziging die per 20 juni in is gegaan. Voor oudere donaties geldt dat deze niet met terugwerkende kracht zichtbaar zijn gemaakt. In het geval je een oude donatie had waarbij aangegeven was dat de gegevens niet gedeeld mochten worden met de initiatiefnemer, daarbij is nu bij elke oude donatie het vinkje bij naam afschermen aangezet. Mocht je een donateur hebben die dit wel getoond wilde hebben dan kun je dat nu aanpassen in het systeem door de donatie op te zoeken en het vinkje op 'niet verbergen' te zetten.
Digicollect
In de academy van 6-10 werden de wijzigingen besproken:
Digicollect Academy 06-10-2022
02:45 - Poules 23:45 - Recente updates 30:00 - AVG wijzigingen 35:04 - Digicollect actiemaand
1. Algemene voorwaarden en privacy
Volgens de Autoriteit Consument & Markt zijn de algemene voorwaarden geldig als de consument weet dat deze van toepassing zijn op het moment dat hij of zij de dienst bij jou afneemt. Je moet de algemene voorwaarden dus ter beschikking stellen en klikbaar maken in de aanmeld- en donatieflow. - Bron
Bij het aanmaken van een collectebus én bij het doen van een donatie hoeft de gebruiker dus geen akkoord meer te geven op de algemene voorwaarden. Je gaat hier automatisch akkoord mee bij het doen van de donatie of als je verder gaat in de flow:
2. Opt-ins zijn soft opt-ins outs geworden
Normaliter moet een consument een actieve opt-in geven op het moment dat hij of zij een nieuwsbrief wil ontvangen of om telefonisch benaderd te worden. De uitzondering op deze regel is het begrip 'klantrelatie'. Sinds 1 juli 2021 is het begrip 'klantrelatie' verruimd voor goede doelen. Naast een financiële transactie, wordt ook een vrijwilliger en deelnemer van een manifestatie gerekend onder een klantrelatie. Oftewel iemand die voor jou in actie komt, mag gezien worden als een klantrelatie. Voor een donateur was dit al het geval, omdat zij een financiële transactie voltooiden. - Bron
We hebben diverse opt-ins om bovenstaande reden vervangen voor soft opt-ins. Waar je eerder zelf aan moest vinken dat je bijvoorbeeld op de hoogte wil worden gehouden van nieuws, staat dit vinkje nu al standaard aan. Dit geldt ook voor de twee verschillende vinkjes gericht op telefonisch benaderen. Hier is het goed om te weten dat jullie als klant deze consentteksten zelf aan kunnen passen in het dashboard.
We hebben het vinkje default aangezet op deze plekken:
Bij het invullen van het mobiele nummer
Bij het aanmaken van een collectebus, als je een telefoonnummer invult staan beide vinkjes voor benaderen voor tips of marketingdoeleinden standaard aan. De functionaliteit om het tweede vinkje te tonen kunnen wij voor je aanzetten:
Nieuwsbrief
Bij het doneren, als je je e-mailadres achterlaat staat dan staat de opt-in voor de nieuwsbrief ook al automatisch aan:
3. Aangeven of gegevens gedeeld mogen worden
De contactgegevens werden (op het moment dat die werden ingevuld door de donateur) gedeeld met de collectant. Omdat dit niet altijd wenselijk is, hebben wij ervoor gekozen om een extra soft opt-in toe te voegen bij het doen van een donatie: 'Mijn contactgegevens mogen gedeeld worden met de collectant.' :
Als je dit vinkje (dat standaard aan staat) uitzet dan worden die gegevens niet gedeeld met de collectant. Die ziet deze als Anoniem in de automatische e-mails:
In het overzicht van donateurs dat een collectant in kan zien is de donatie ook als anoniem te zien:
Jullie als sitebeheerders kunnen deze gegevens nog wel bekijken.
Wijzigingen AVG
De volgende wijzigingen zijn op 20 oktober 2022 (Kentaa Premium en Kentaa Forms) en op 18 oktober 2022 (Digicollect) live gegaan: (Update: op 20 juni 2023 zijn er nog enkele aanpassingen live gegaan. Zie punt vier van dit artikel)
Inhoud:Kentaa Premium
Algemene voorwaarden en privacy
Opt-ins zijn soft opt-ins geworden
Op de hoogte houden
Bij het invullen van je telefoonnummer
Nieuwsbrief
Aangeven of gegevens gedeeld mogen worden
Update 20 juni 2023: Aanpassing in tonen naam donateur
Digicollect
Algemene voorwaarden en privacy
Opt-ins zijn soft opt-ins geworden
Mobiel nummer
Nieuwsbrief
Aangeven of gegevens gedeeld mogen worden
Kentaa Premium (incl. Kentaa Forms):
In de Academy van 20-01-2022 werden de wijzigingen besproken:
Kentaa Academy 20-01-2022
0:00 Introductie 1:32 A/B testing van donatiebedragen12:17 A/B testing samenvatting en vragen16:01 Badges voor actiestarters 20:12 Badges samenvatting en vragen26:54 Nieuwe SUMO34:37 SUMO samenvatting 37:50 Consentregistratie voor de telecomwet*43:50 Consentregistratie samenvatting en vragen
1. Algemene voorwaarden en privacy
Volgens de Autoriteit Consument & Markt zijn de algemene voorwaarden geldig als de consument weet dat deze van toepassing zijn op het moment dat hij of zij de dienst bij jou afneemt. Je moet de algemene voorwaarden dus ter beschikking stellen en klikbaar maken in de aanmeld- en donatieflow. - Bron
Bij het aanmaken van een actie én bij het doen van een donatie hoeft de gebruiker dus geen akkoord meer te geven op de algemene voorwaarden. Je gaat hier automatisch akkoord mee bij het doen van de donatie of als je verder gaat in de flow:
Omdat je nu ook automatisch akkoord bent met de privacyverklaring hebben we dit ook aan de api toegevoegd. Dit wordt bij nieuw aangemaakte acties na 20 oktober automatisch opgeslagen als consent. Voor oude actiestarters / donateurs wordt deze data niet met terugwerkende kracht opgeslagen.
2. Opt-ins zijn soft opt-ins geworden
Normaliter moet een consument een actieve opt-in geven op het moment dat hij of zij een nieuwsbrief wil ontvangen of om telefonisch benaderd te worden. De uitzondering op deze regel is het begrip 'klantrelatie'. Sinds 1 juli 2021 is het begrip 'klantrelatie' verruimd voor goede doelen. Naast een financiële transactie, wordt ook een vrijwilliger en deelnemer van een manifestatie gerekend onder een klantrelatie. Oftewel iemand die voor jou in actie komt, mag gezien worden als een klantrelatie. Voor een donateur was dit al het geval, omdat zij een financiële transactie voltooiden. - Bron
We hebben diverse opt-ins om bovenstaande reden vervangen voor soft opt-ins. Waar je eerder zelf aan moest vinken dat je bijvoorbeeld op de hoogte wil worden gehouden van nieuws, staat dit vinkje nu al standaard aan. Dit geldt ook voor de twee verschillende vinkjes gericht op telefonisch benaderen. Hier is het goed om te weten dat jullie als klant deze consentteksten zelf aan kunnen passen in het dashboard. We hebben het vinkje default aangezet op deze plekken:
Op de hoogte houden
Dit zie je na het doen van een donatie:
b. Bij het invullen van je telefoonnummer in de aanmeldflow of bij het doneren
Het tweede vinkje over marketingdoeleinden kunnen we op verzoek van jullie aanzetten.
c. Nieuwsbrief (bij doneren)
3. Aangeven of gegevens gedeeld mogen worden
De contactgegevens werden (op het moment dat die werden ingevuld door de donateur) gedeeld met de actiestarter. Omdat dit niet altijd wenselijk is, hebben wij ervoor gekozen om een extra soft opt-in toe te voegen bij het doen van een donatie aan een actie, team, bedrijf op project:
Je kunt er als donateur voor kiezen de gegevens niet te delen met de initiatiefnemer van de actie. Dat kan zijn:
De actiestarter
De teamcaptain
De bedrijfsbeheerder
De projectbeheerder
Als je dit vinkje (dat standaard aan staat) uitzet dan worden die gegevens niet gedeeld met de actiestarter. Die ziet deze als Anoniem terug:
In het Excel-bestand is er een extra kolom bijgekomen, helemaal achteraan, met 'contactgegevens delen':
Jullie als sitebeheerders kunnen deze gegevens nog wel bekijken.
4. Update 20 juni 2023: Aanpassing in tonen voornaam donateur
Sinds 20 juni 2023 is er een wijziging live gegaan die betrekking heeft op het volgende scenario:
- Je doet een donatie en kiest bij het doneren ervoor om je gegevens niet te delen met de initiatiefnemer.
Eerder werd de naam aan de voorkant dan altijd als anoniem getoond. Met de logica dat het vreemd is om je gegevens niet te delen met de initiatiefnemer van de actie, maar dat deze aan de voorkant dan alsnog kon zien wie gedoneerd had.
We merkten echter dat het veel vragen en verwarring opleverde bij donateurs. Vooral omdat ze in de veronderstelling waren dat het tonen van de naam alleen gekoppeld was aan het vinkje "Mijn naam afschermen op de website. "
We hebben dat tonen van de naam nu alleen afhankelijk gemaakt van de optie "Mijn naam afschermen op de website." Als dat vinkje niet aan is aangezet, zie je op de website de naam van de donateur staan.
Om het te verduidelijken hebben we de tekst bij het delen met de initiatiefnemer nu aangepast naar: "Mijn contactgegevens delen met de initiatiefnemer van deze actie, zodat deze mij bijvoorbeeld een bedankje mag sturen."
We hopen dat dit het voor de donateur een stuk duidelijker maakt. Dit is een wijziging die per 20 juni in is gegaan. Voor oudere donaties geldt dat deze niet met terugwerkende kracht zichtbaar zijn gemaakt. In het geval je een oude donatie had waarbij aangegeven was dat de gegevens niet gedeeld mochten worden met de initiatiefnemer, daarbij is nu bij elke oude donatie het vinkje bij naam afschermen aangezet. Mocht je een donateur hebben die dit wel getoond wilde hebben dan kun je dat nu aanpassen in het systeem door de donatie op te zoeken en het vinkje op 'niet verbergen' te zetten.
Digicollect
In de academy van 6-10 werden de wijzigingen besproken:
Digicollect Academy 06-10-2022
02:45 - Poules 23:45 - Recente updates 30:00 - AVG wijzigingen 35:04 - Digicollect actiemaand
1. Algemene voorwaarden en privacy
Volgens de Autoriteit Consument & Markt zijn de algemene voorwaarden geldig als de consument weet dat deze van toepassing zijn op het moment dat hij of zij de dienst bij jou afneemt. Je moet de algemene voorwaarden dus ter beschikking stellen en klikbaar maken in de aanmeld- en donatieflow. - Bron
Bij het aanmaken van een collectebus én bij het doen van een donatie hoeft de gebruiker dus geen akkoord meer te geven op de algemene voorwaarden. Je gaat hier automatisch akkoord mee bij het doen van de donatie of als je verder gaat in de flow:
2. Opt-ins zijn soft opt-ins outs geworden
Normaliter moet een consument een actieve opt-in geven op het moment dat hij of zij een nieuwsbrief wil ontvangen of om telefonisch benaderd te worden. De uitzondering op deze regel is het begrip 'klantrelatie'. Sinds 1 juli 2021 is het begrip 'klantrelatie' verruimd voor goede doelen. Naast een financiële transactie, wordt ook een vrijwilliger en deelnemer van een manifestatie gerekend onder een klantrelatie. Oftewel iemand die voor jou in actie komt, mag gezien worden als een klantrelatie. Voor een donateur was dit al het geval, omdat zij een financiële transactie voltooiden. - Bron
We hebben diverse opt-ins om bovenstaande reden vervangen voor soft opt-ins. Waar je eerder zelf aan moest vinken dat je bijvoorbeeld op de hoogte wil worden gehouden van nieuws, staat dit vinkje nu al standaard aan. Dit geldt ook voor de twee verschillende vinkjes gericht op telefonisch benaderen. Hier is het goed om te weten dat jullie als klant deze consentteksten zelf aan kunnen passen in het dashboard.
We hebben het vinkje default aangezet op deze plekken:
Bij het invullen van het mobiele nummer
Bij het aanmaken van een collectebus, als je een telefoonnummer invult staan beide vinkjes voor benaderen voor tips of marketingdoeleinden standaard aan. De functionaliteit om het tweede vinkje te tonen kunnen wij voor je aanzetten:
Nieuwsbrief
Bij het doneren, als je je e-mailadres achterlaat staat dan staat de opt-in voor de nieuwsbrief ook al automatisch aan:
3. Aangeven of gegevens gedeeld mogen worden
De contactgegevens werden (op het moment dat die werden ingevuld door de donateur) gedeeld met de collectant. Omdat dit niet altijd wenselijk is, hebben wij ervoor gekozen om een extra soft opt-in toe te voegen bij het doen van een donatie: 'Mijn contactgegevens mogen gedeeld worden met de collectant.' :
Als je dit vinkje (dat standaard aan staat) uitzet dan worden die gegevens niet gedeeld met de collectant. Die ziet deze als Anoniem in de automatische e-mails:
In het overzicht van donateurs dat een collectant in kan zien is de donatie ook als anoniem te zien:
Jullie als sitebeheerders kunnen deze gegevens nog wel bekijken.
Handmatig doneren
Handmatige donatie toevoegen
Donaties ⟶ Handmatige donaties
Ga eerst naar het niveau waarop je een handmatige donatie wil toevoegen. Dit kan namelijk op alle niveaus van de Kentaa website (Hoofdniveau, op een segment, aan een project, een team of een actie).
Ga vervolgens naar het menu-item Donaties en klik op Handmatige donaties.
Klik op Handmatige donatie toevoegen.
Er opent een nieuw schermpje.
Vul de datum en tijd in waarop de donatie is gedaan. Standaard worden hier de huidige datum en tijd ingevuld.
Vul bij Bedrag het donatiebedrag in.
Vul ook een Voornaam en Achternaam in. De overige velden zijn optioneel.
Optioneel: vink Anoniem aan als de naam van de donateur niet aan de voorkant van de website moet worden getoond.
Klik op Opslaan
De handmatige donatie is toegevoegd en zal worden meegeteld in de donatieteller(s).
Let op! Het is tevens mogelijk om een negatieve handmatige donatie in te voeren, om bijvoorbeeld het totaalbedrag op de meter te verminderen. Voeg simpelweg een min-streepje (-) voor het bedrag in. Een negatieve donatie wordt niet weergegeven op de website.
In het geval je met Matchfunding werkt en die actief is op de plek waar je een handmatige donatie toevoegt, dan moet je kiezen of de handmatige donatie ook gematchfund moet worden of niet.
Google Analytics & tracking
Het is mogelijk om het gedrag van bezoekers op de Kentaa website, bij te houden via Google Analytics. Ook kun je op verzoek tracking pixels laten toevoegen door een supportmedewerker.
Via Integraties > Google Analytics kun je een G-ID toevoegen. Vanaf dat moment komen de metingen in de gekoppelde GA4 property binnen. Je kunt de G-ID als volgt achterhalen:
Klik op Data streams:
Klik daarna op de url:
Rechtsboven ziet je de ID:
Voeg de G-ID toe.
Datalayer
We vullen een object met gegevens die in de window.dataLayer worden gepusht zodat het kan worden gebruikt door Googles Tag Manager. Hier zie je voorbeelden van het object dat beschikbaar is, zodat het duidelijker wordt wat voor gegevens verwacht worden.
Voorbeeld na donatie op een actie pagina:
{ transaction_id: "T_0168de416b8d87cb47af12270e6a2a6cd6243c1f", affiliation: "Kentaa", value: 60, currency: "EUR", payment_type: "ideal", items: [{ item_id: "D_0168de416b8d87cb47af12270e6a2a6cd6243c1f", item_name: "Donatie op actie van Henk Vries", item_brand: "Kentaa", item_category: "Action", item_category_2: "henk-vries-2", item_category_3: "Private", price: 60, quantity: 1 }, { item_id: "TC_0168de416b8d87cb47af12270e6a2a6cd6243c1f", item_name: "Transaction costs", price: 2, quantity: 1 } ]}
En na de aanmeldflow:
{ transaction_id: "T_6a52a2e56689d38fc0dd3416869060e3367f57e3", affiliation: "Kentaa", value: "65.0", currency: "EUR", payment_type: "ideal", coupon: "Kortings code (als gebruikt)", items: [ { item_id: "D_57ef9a1aed94fe3129f995492a4b97f0b7bcfdb8", item_name: "Start donation", item_brand: "Kentaa", item_category: "Action", item_category_2: "john-doe", price: "15.0", quantity: "1" }, { item_id: "RF_57ef9a1aed94fe3129f995492a4b97f0b7bcfdb8", item_name: "Registration fee", item_variant: "Dit is inschrijfgeld", price: "50.0", quantity: "1" }, { item_id: "WI_Webshop item naam", item_name: "Webshop item titel", item_variant: "Item variant (als aanwezig)", price: "15.0", quantity: "1" }]}
Extra omschrijving
Instellingen > Extra omschrijving
Bij de extra omschrijving kun je een extra kenmerk invullen. Dit kenmerk kun je op alle niveaus toevoegen. Dus op website- segment, projectniveau. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld geld te oormerken of een label mee te geven aan bepaalde acties.
De donateur of actiestarter ziet niks van dit kenmerk, maar deze wordt wel toegevoegd aan deoverzichten die je kunt maken door op 'download' te klikken. Bijvoorbeeld bij een overzicht van de donaties of acties. Je vindt deze dan in het Excel-bestand terug in de kolom met als kop 'Kenmerk'.
Via de api komt deze ook terug. Het extra kenmerk heet daar:
external_reference
string
External reference for this site.
Voor meer informatie over de api kun je terecht op onze Developer Portal
Streefbedrag
Er zijn verschillende plekken waar je een streefbedrag in kunt vullen. Dat kun je per niveau (Website, Segment, Project, Actie, Team) specifiek instellen. Je kunt deze instellen via Instellingen > Instellen streefbedragen. We maken hierbij onderscheid tussen een:
Standaard bedragDit bedrag wordt default getoond als doelbedrag bij het aanmaken van een project, bedrijf, team of actie. Maar kan daarna wel aangepast worden
Minimum bedragBij het aanmaken van een project, bedrijf, team of actie kan je het doelbedrag wel aanpassen, maar het kan niet lager worden ingesteld dan dit bedrag
Je kunt dit instellen op websiteniveau en voor projecten, bedrijven, teams en acties.
WebsiteOnder website kun je het streefbedrag voor de gehele site instellen. Deze komt dan op de homepage te staan met een opgehaald percentage. Je kunt het doelbedrag ook leeg laten. Dan komt er geen doelbedrag in de tellerstand te staan. Ook zie je dan geen opgehaald percentage.
Een voorbeeld van een ingesteld doelbedrag van €200.000 op de homepage
ProjectenHier stel je het standaard doelbedrag in voor projecten. Dit wordt met name gebruikt als gebruikers van de site zelf projecten aan kunnen maken. Je kunt dan ook een minimum bedrag instellen, dat daar dan minimaal ingegeven wordt. Je kunt het doelbedrag eventueel ook leeg laten.
BedrijvenHier stel je het standaard streefbedrag in dat bedrijven bij het aanmaken van een bedrijf opgeven. Je kunt het doelbedrag leeg laten, maar teams moeten wel altijd zelf een doelbedrag opgeven (dat kan niet leeg worden gelaten)
TeamsHier stel je het standaard streefbedrag in dat Teams bij het aanmaken van een bedrijf opgeven. Je kunt het doelbedrag leeg laten, maar teams moeten wel altijd zelf een doelbedrag opgeven (dat kan niet leeg worden gelaten)
ActiesHier stel je het standaard streefbedrag in dat Teams bij het aanmaken van een bedrijf opgeven. Je kunt het doelbedrag leeg laten, maar teams moeten wel altijd zelf een doelbedrag opgeven (dat kan niet leeg worden gelaten)
Streefbedragen op basis van aantal deelnames
Als je gebruikt maakt van edities kun je ervoor kiezen mensen die eerder mee hebben gedaan een tweede keer een lager doelbedrag te laten ophalen. Afhankelijk van het gekozen aantal, kan het voorgestelde streefbedrag variëren.Voorbeeld: Doe je voor de eerste keer mee, dan is het minimale streefbedrag €300,-. Die je voor de tweede keer of vaker mee aan dit evenement, dan is het minimale streefbedrag € 250,-.
Dit kan je instellen op het niveau waar men zich kan inschrijven, onder Instellingen > Instellen streefbedragen. Daar kan er worden gekozen voor een streefbedrag, afhankelijk van het aantal deelnames. Op deze manier kun je deelnemers die al een keer een heel hoog bedrag op hebben gehaald, een volgende keer een lager minimaal bedrag laten ophalen. In de praktijk zie je dan vaak dat ze alsnog een mooi bedrag ophalen, terwijl de drempel om weer mee te doen en een bedrag te vragen lager is.