Aansluiten van een nieuwe website
Laatst aangepast: 24-08-2023Welkom bij Kentaa en leuk dat we je kunnen helpen met jullie nieuwe site! Maar wat komt er bij het aanmaken allemaal kijken?
Inhoud artikel:
- Globaal stappenplan
- 1. Akkoord voor een nieuwe website
- 2. Aanmaken demosite
- 3. Inregelen domein
- 4. Kassa
- 5. Livegang
- 6. Optioneel: Koppelen Tikkie
Stappenplan
Dit is globaal het stappenplan voor het aanmaken van een Kentaa Premium site:
- Akkoord voor nieuwe website
Er wordt akkoord gegeven voor het aanmaken van de site - Aanmaken demosite
Kentaa maakt een demosite aan en voegt jullie toe als sitebeheerder en jullie kunnen direct beginnen met vullen - Inregelen domein
Het domein waarop de site moet komen te staan wordt vastgelegd en technisch ingeregeld en het platform wordt op het nieuwe domein gezet - Aanmaken kassa
Er wordt een nieuwe account aangemaakt bij een payment provider en er wordt een websiteprofiel toegevoegd en goedgekeurd - Livegang
Als alles klaar staat kan de kassa gekoppeld worden aan de website en kunnen jullie live! - Optioneel: Koppelen Tikkie
Naast deze technische stappen zijn er een paar praktische stappen:
- Bekijken dashboard training en uitleg in support center
- Kick-off: Doorlopen site-instellingen en huidige status aansluiting
- Checklist: hebben jullie hieraan gedacht voor livegang?
We zullen per stap uitgebreid en specifiek ingaan op wat erbij komt kijken.
1. Akkoord voor nieuwe website
Voordat we van start kunnen moet er een akkoord gegeven worden op het aanmaken van de site. Dat gebeurt in samenwerking met de accountmanager (Hiske, Maks, Lizzy of Marc). Als jullie een nieuwe klant zijn wordt er een overeenkomst getekend voor het gebruik van het platform. Als jullie een bestaande klant zijn volstaat het akkoord geven op de kosten voor een extra website. Vervolgens stuurt de accountmanager een seintje aan support en start de aansluiting.
2. Aanmaken demosite
Na het akkoord zullen wij een demosite voor jullie aanmaken. De site staat dan tijdelijk op een Kentaadomein, bijvoorbeeld website.kentaa.nl en we voegen jullie toe als beheerder. Vanaf dat moment kunnen jullie al aan de slag met het vullen en aanpassen van de site. Op de demosite staat een testkassa, waarmee je testbetalingen kunt doen. Zo kun je acties, teams, projecten aanmaken en testbetalingen doen om de flows te doorlopen. Bij livegang kunnen we alle testdata voor jullie verwijderen, maar dan kun je alvast zien hoe de site eruit komt te zien als deze al gevuld is.
Alle wijzigingen die je doet op de demosite gaan ook mee als we de site uiteindelijk op het domein gaan zetten. Ook ontvang je dan van ons een aansluitmail met een overzicht van alle stappen en hoe je deze uit kunt voeren.
3. Inregelen domein
Een belangrijk onderdeel van elke website is de domeinnaam. Een domeinnaam is een unieke naam op internet waar het platform op komt te staan. Voor meer informatie over de domeinnaam, zie sidn.nl.
Elke Kentaa-website dient een eigen domeinnaam te hebben. We onderscheiden hierin topleveldomeinen en subdomeinen.
Een aantal voorbeelden van topleveldomeinen zijn:
- voorkentaa.nl
- steunkentaa.nl
- steuntkentaa.nl
- kentaa-acties.nl
- kentaa-in-actie.nl
- inactievoorkentaa.nl
- actievoorkentaa.nl
Subdomeinen:
- acties.kentaa.nl
- kominactie.kentaa.nl
- steun.kentaa.nl
Natuurijk zijn dit slechts voorbeelden en kan er ook worden gekozen voor een hele eigen invulling.
Let op! Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de Segmenten-module, moet het een domein zijn op toplevel-niveau, dus geen subdomein. Dit is vereist omdat elk segment een subdomein krijgt.
Hosting
Alle Kentaa-websites worden opgeslagen op en geserveerd vanaf servers van Amazon Web Services in Ierland. Wij werken met 1 codebase waarop alle websites draaien en het is niet mogelijk om de website op eigen servers te hosten.
We kunnen voor jullie het gewenste domein vasthouden en in beheer houden. Dan stellen we direct ook alles technisch goed in zodat het platform overgezet kan worden. Als jullie ook mailboxen aan het domein willen koppelen dan kunnen jullie de hosting het beste zelf doen, want dat doen wij niet. In dat geval vragen we jullie enkele DNS-gegevens in te stellen, die we aan jullie doorsturen.
DNS
Een domeinnaam is een unieke naam op internet. Een domeinnaam heeft een lang nummer als adres: het IP-adres. Omdat zo’n nummer lastig te onthouden is, zijn de domeinnamen bedacht. Het domeinnaamsysteem vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam en dient als masker voor het IP-adres. Het IP-adres leidt naar de servers van Kentaa waar de website zich fysiek op bevindt. Het domein is meestal in jullie eigen bezit en hoeft niet per sé in het beheer van Kentaa te zijn. Om het domein te koppelen aan onze servers, zodat het domein weet waar het naartoe moet wijzen, gebruiken we DNS.
DNS instellen vereist enige technische kennis en wordt meestal uitbesteed aan een webhostingbedrijf of geregeld door een interne IT'er. We vragen tijdens het aansluitproces naar deze contactpersoon om het inregelen van de DNS zo soepel mogelijk te laten verlopen en jullie niet te vermoeien met technische details.
Als wij het domein beheren stellen we de DNS-gegevens zelf in. Indien jullie zelf het domein in beheer houden sturen we de in te stellen DNS-gegevens door. Bij de DNS-configuratie leveren wij een A-record aan (voor het domein) en een CNAME-record voor het www-deel en/of subdomein. Voor een juiste werking van de website is het van belang dat dit exact zo wordt overgenomen. Daarnaast leveren we een of meerdere _acme-challenge records aan. We gebruiken deze om het SSL-certificaat mee aan te vragen. Kom je er niet uit met het instellen hiervan? Neem dan even contact met ons op en stuur een screenshot van de instellingen mee.
We maken gebruik van automatische scaling van servers binnen Amazon en binnen dit proces kunnen IP-adressen gewijzigd worden. Het CNAME-record zorgt ervoor dat achter het domein altijd de juiste IP-adressen worden gevonden.
Na het instellen van de DNS kan het, afhankelijk van de TTL (time to live), 5 minuten tot wel 24 uur duren voordat de wijziging is doorgevoerd en voor iedereen zichtbaar is.
SSL
Het veilig stellen van gegevens heeft onze hoogste prioriteit. Daarom zijn al onze websites standaard uitgerust met een beveiligde verbinding door middel van een SSL-certificaat. Dit is op de site herkenbaar aan het gesloten slotje en de https:// aanduiding in de adresbalk van de browser.
Een gebruiker kan aan de hand van het SSL-certificaat zien (door te klikken op het slotje) door wie het certificaat is verstrekt.
Het installeren van een SSL-certificaat op het (sub)domein wordt door Kentaa gedaan. Via de _acme-challenge records kunnen wij het certificaat periodiek geautomatiseerd verlengen.
4. Kassa
Om donaties te kunnen ontvangen moet er een kassa achter de site komen te hangen, waar de gelden op binnen kunnen komen. Hiervoor is het van belang om een account aan te maken bij een payment provider. Dit moet een zogeheten Merchantaccount zijn. Dat is een account die onder onze partneraccount komt te hangen. We kunnen dan gebruik maken van split billing, waardoor we de Kentaa fee direct in kunnen houden én jullie profiteren dan van onze scherpere partnertarieven.
Betaalmethodes
In het platform ondersteunen we de volgende betaalmethodes:
- iDEAL
- Creditcard
- Visa
- Mastercard
- Maestro
- American Express
- Paypal
- Bancontact
- Sofort
- Giropay
- Swish
- Machtiging
- Tikkie (verloopt niet via de payment provider, maar via de ABN AMRO)
Standaardeisen vanuit payment provider
Het KVK-nummer en de statutaire naam dienen altijd op de website/URL vermeld dient te worden. Hiervoor kun je de algemene voorwaarden uitbreiden met een paragraaf met jullie contactinformatie, waaronder het KvK-nummer.
Voor alle payment providers geldt dat zij streng eisen stellen met betrekking tot compliance. Hiervoor zal tijdens het aanmaken van de account gevraagd worden naar de volgende formulieren.
- Statuten en/of akte van oprichting
- Een recent KvK-uittreksel (van maximaal drie maanden oud)
- Kopie van een geldig identiteitsbewijs van voorzitter en penningmeester van <stichting> (en/of van de bestuurslid/-leden die zelfstandig resp. gezamenlijk tekenbevoegd zijn volgens de gegevens bij de KvK).
- Kopie van een recent rekeningafschrift (max. 3 maanden oud) van de rekening van <stichting> waarop de payment provider het geld moet storten. De tenaamstelling van deze bankrekening dient overeen te komen met de organisatienaam op het KvK uittreksel.
- Een UBO-formulier
Het kan echter zijn dat ze na ontvangst van alle formulieren specifieke vragen hebben en een toelichting vragen. Of als documenten niet volledig of correct zijn deze opnieuw moeten worden aangeleverd. Dit kunnen redenen zijn waardoor er vertraging op kan treden.
Aanmaken account bij de Payment provider
We hebben de beschikking over drie vaste payment providers, CM, Mollie en Buckaroo. Hierbij hanteert CM de scherpste tarieven, daarna Mollie en daarna Buckaroo.
Hieronder informatie over het aansluiten hiervan.
CM
We hebben een vaste pagina waaronder je je account aan kunt maken.Na het aanmelden hiervan neemt iemand vanuit CM (doorgaans is dat Nienke Jans) contact met jullie op om de procedure toe te lichten en aan jullie documenten op te vragen. De onboarding bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Screening door de compliance afdeling
2. Contract ondertekening
3. Creëren van de account
Hierbij begeleidt CM jullie in het gehele proces.
Mollie
Voor Mollie hebben we een speciale aanmeldlink. Als je de link gebruikt dan maak je de account direct op de goede plek aan (onder onze partneraccount), dus het is wel van belang dit via deze link te doen. In deze handleiding staat een stappenplan om de account mee aan te maken. Hierin vragen ze onder meer om een betaling ter verificatie van het bankrekeningnummer te doen.
Als de account is aangemaakt dienen jullie het volgende te doen:
- Ons toevoegen aan de account van Instellingen > Team > met de rol van Administrator en het e-mailadres beheer@kentaa.nl
- Op een Mollie Connect link klikken die wij voor jullie aanmaken en ons toestemming geven te koppelen via Mollie Connect. Hiermee kunnen we een websiteprofiel onder jullie account koppelen aan het platform.
Als Mollie het websiteprofiel goed heeft gekeurd kan de kassa worden gekoppeld. Er is bij hen eerst een procedure voor het goedkeuren van de account, en daarna checken ze los het websiteprofiel.
Buckaroo
Het aanmaken van de account verloopt via een overeenkomst die via ons verloopt. Wij zullen die overeenkomst opstellen en als jullie deze ingevuld hebben en de overige documenten ook aan sturen zetten wij dit door naar Buckaroo. Zij maken op basis van die informatie de account aan. Als dat gebeurd is hebben ze ook direct de website toegevoegd en kan de kassa daarna gekoppeld worden.
5. Livegang
Als de site op domein staat en de kassa gekoppeld is dan zijn jullie klaar om live te gaan! Jullie accountmanager neemt dan ook nog even contact met jullie op om de puntjes op de i te zetten en jullie te voorzien van wat laatste tips.
6. Optioneel: Koppelen Tikkie
Tikkie kan gekoppeld worden aan het platform. Deze werkt echter anders en de inkomsten hiervan komen niet binnen op jullie CM-/Mollie-/Buckaroo-account, maar komen op jullie zakelijke Tikkie-account binnen. Ook ontvangen we geen donateurgegevens van donaties die via Tikkie worden gedaan, dus deze zijn altijd anoniem. Voor het toevoegen van Tikkie hebben we eerst een akkoord nodig op eventuele aansluitkosten. Als dat akkoord is zijn dit de stappen:
Om Tikkie te kunnen activeren op het platform hebben wij van jullie een token nodig. In de bijlage staat een handleiding met daarbij via screenshots uitgelegd hoe je die token aan kunt maken. Het verkorte stappenplan hiervoor is:
- Log in op https://business.tikkie.me/login
- Ga rechtsboven in naar instellingen/tandwieltje
- Klik op 'API instellingen'
- Klik op 'Token aanmaken'
- Vul bij omschrijving de naam van de app in (deze is alleen voor jullie eigen administratie van belang) en vink bij mogelijkheden altijd 'Aanmaken betaalverzoekjes aan' en ook 'Terugbetaling betaalde verzoekjes' aan.
- Klik nu op 'Token aanmaken'
- Het token staat nu in het overzicht en kan gekopieerd worden. Deel de token met ons.
Downloads
Handleiding aanmaken Mollie account
Een handleiding voor het aanmaken van een Mollie-account
Handleiding Mollie accountHandleiding aanmaken Tikkie token
Een handleiding met meer uitleg om een Tikkie-token aan te maken
Handleiding aanmaken Tikkie tokenMollie UBO verklaring
De verklaring die Mollie je vraag in te vullen en ondertekend dient te zijn door een derde partij (accountant, advocaat of notaris)
Mollie UBO verklaring